Ο Σαρκοζί ετοιμάζει την επιστροφή του από τη βίλα του

01/08/14

Ο Σαρκοζί ετοιμάζει την επιστροφή του από τη βίλα του

ΠΑΡΙΣΙ Tης Ηρας Φελουκατζή

Το θερινό σασπένς της επιστροφής του Νικολά Σαρκοζί στην πολιτική αρένα θα πάρει τέλος μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου το αργότερο, όπως αναφέρει αυτή την εβδομάδα ο γαλλικός Τύπος, που παρουσιάζει σενάρια για το πώς ο τέως πρόεδρος σκοπεύει να ανακτήσει την εξουσία. Προς το παρόν, ο Σαρκοζί κάνει διακοπές στη βίλα της συζύγου του στη Νότια Γαλλία και έχει εξαπολύσει επιχείρηση αυτοπροβολής με φωτογραφίες και ρεπορτάζ που τον δείχνουν σε ειδυλλιακές στιγμές με την Κάρλα και την οικογένειά του.

Ο Νικολά Σαρκοζί επιδιώκει να δείξει ότι οι δικαστικές του περιπέτειες δεν τον πτοούν. Προετοιμάζει πυρετωδώς το σίριαλ της επιστροφής του. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το σχέδιό του για την ανάκτηση της εξουσίας περιλαμβάνει τρεις φάσεις. Η πρώτη θα είναι τον Σεπτέμβριο οπότε θα ανακοινώσει ότι θέτει υποψηφιότητα για να εκλεγεί από τα μέλη του κόμματος στο φθινοπωρινό συνέδριο ως πρόεδρος της UMP. Σκοπεύει να ασκήσει την προεδρία του κόμματος «αφ’ υψηλού». Θα αναθέσει τις διοικητικές δικαιοδοσίες σε ομάδα της εμπιστοσύνης του. Ο ίδιος θα κρατηθεί σε απόσταση για να διατηρήσει το προεδρικό προφίλ του και θα εξακολουθήσει να δίνει ακριβοπληρωμένες διαλέξεις στο εξωτερικό, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις αμείβονται με το ποσόν των 100.000 ευρώ.

 

Η εκλογή του Σαρκοζί στην προεδρία του δεξιού κόμματος φαίνεται εφικτή, γιατί τον υποστηρίζει πλατιά πλειοψηφία των μελών του κόμματος. Η επιλογή του νέου ηγέτη της UMP προβλέπεται να γίνει στο συνέδριο που θα διεξαχθεί τέλος Νοεμβρίου. Αν ανακτήσει την ηγεσία του δεξιού κόμματος, ο Σαρκοζί θα θέσει σε εφαρμογή τη δεύτερη φάση του σχεδίου του. Θα ξεκινήσει τη διαδικασία βαθιάς «ανανέωσης» στο κόμμα. Πιθανολογείται ότι θα αλλάξει τον τίτλο και το καταστατικό της UMP. Οπότε θα μπορούσε ανενόχλητα να καταργήσει τον υπάρχοντα στο σημερινό καταστατικό «επίμαχο» όρο, την ανάδειξη προεδρικού υποψηφίου με προκριματικές εκλογές.

Τρίτη φάση, μετά τη δημιουργία νέου καταστατικού, θα είναι η χωρίς προκριματικές εκλογές τοποθέτηση του Σαρκοζί ως «φυσικού» προεδρικού υποψηφίου, με την ιδιότητα του ηγέτη του κόμματος και του τέως προέδρου. Αν το σενάριο αυτό τεθεί σε εφαρμογή, τότε εξουδετερώνονται αυτόματα οι δύο επικίνδυνοι αντίπαλοι του Σαρκοζί, πρώην πρωθυπουργοί Φιγιόν και Ζιπέ.

Ομως ο ισχυρός άνδρας της Δεξιάς έχει την αχίλλειο πτέρνα του. Στην επιστροφή του στην πολιτική μοιραίες επιπτώσεις ενδέχεται να έχουν οι υπό εξέλιξη δικαστικές υποθέσεις του. Ο Σαρκοζί οδεύει πλέον σε ναρκοθετημένο έδαφος. Οι προεδρικές φιλοδοξίες του ενδέχεται να εξανεμιστούν ανά πάσα στιγμή, αν αποκαλυφθούν στις υπό εξέλιξη έρευνες αποδεικτικά στοιχεία που θα οδηγήσουν στην παραπομπή του σε δίκη

 

Στα βήματα του… Μπερλουσκόνι ο Σαρκοζί