Ο Σαρκό στα… σίδερα

KOΣΜΟΣ 02/07/14

Ο Σαρκό στα… σίδερα

Σαν βόμβα έπεσε η είδηση της προσωποκράτησης του Νικολά Σαρκοζί στην έδρα της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς και Οικονομικών Παραπτωμάτων (OCLCIFF) μέχρι την ολοκλήρωση της ανάκρισης.

 
 

ΠΑΡΙΣΙ Της Ηρας Φελουκατζή

Αίσθηση προκάλεσε στη Γαλλία η είδηση για προσωπική κράτηση του Νικολά Σαρκοζί στην έδρα της «Υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς και οικονομικών παραπτωμάτων» (OCLCIFF). Η είδηση έπεσε σαν βόμβα γιατί είναι η πρώτη φορά που ένας πρώην πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας τίθεται υπό κράτηση και εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς που αφορά «αθέμιτη άσκηση επιρροής» και παραβίαση του δικαστικού απορρήτου.

Η κράτηση του Νικολά Σαρκοζί στην έδρα της κεντρικής διεύθυνσης της δικαστικής αστυνομίας στη Ναντέρ, έξω από το Παρίσι, άρχισε χθες στις οκτώ το πρωί. Τη Δευτέρα είχαν τεθεί υπό κράτηση για ανακρίσεις άλλα τρία άτομα για την ίδια υπόθεση, ο δικηγόρος του τέως προέδρου Τιερί Ερζόγκ και δύο ανώτατοι δικαστικοί της γενικής εισαγγελίας του Εφετείου, Ζιλμπέρ Αζιμπέρ και Πατρίκ Σασού, για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι παρείχαν εμπιστευτικές πληροφορίες στον Σαρκοζί μέσω του Ερζόγκ. Η υπηρεσία κατά της διαφθοράς της δικαστικής αστυνομίας έχει τη δυνατότητα να θέσει τον Νικολά Σαρκοζί υπό προσωρινή κράτηση και να τον ανακρίνει επί 24ωρο, με ενδεχόμενη παράταση μόνο για μία ημέρα.

 

«Καταχρηστική επιρροή»

Η υπόθεση «καταχρηστικής επιρροής στη Δικαιοσύνη» ξέσπασε ύστερα από παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών του Σαρκοζί, στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται για ενδεχόμενη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 από τον πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι. Οι δικαστές θεώρησαν παράξενο ότι ο τέως Πρόεδρος εκφραζόταν λακωνικά και δεν αποκάλυπτε τίποτε σε συνομιλίες του στο κινητό του τηλέφωνο. Επειτα από έρευνες εντόπισαν ότι ο Σαρκοζί και ο δικηγόρος του, Τιερί Ερζόγκ, χρησιμοποιούσαν δεύτερα κινητά που είχαν αγοραστεί με πλαστά ονόματα. Οι συνομιλίες τους αποκάλυψαν ότι λάμβαναν από δικαστή απόρρητες πληροφορίες για μυστικά των ερευνών του Εφετείου, σχετικά με την υπόθεση Μπετανκούρ, που έχει μπει πλέον στο αρχείο. Η υπόθεση αυτή αφορούσε καταγγελίες ότι ο τέως πρόεδρος είχε επωφεληθεί από την αδυναμία της δισεκατομμυριούχου κληρονόμου της L’Oreal για να της αποσπάσει χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία.

Ο Νικολά Σαρκοζί πέρασε στην αντεπίθεση παραμονή των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου, καταγγέλλοντας «αθέμιτες μεθόδους» με στόχο την «πολιτική του εξόντωση». Ο δικηγόρος Τιερί Ερζόγκ είχε δηλώσει ότι πρόκειται για «τερατώδη παραβίαση των δικαιωμάτων της υπεράσπισης» και υποστήριξε ότι «εν καιρώ θα αποδείξω πως πρόκειται για πολιτική υπόθεση».

Με την κράτηση των εμπλεκομένων σε υπόθεση διαφθοράς, η Δικαιοσύνη ερευνά αν ο τέως πρόεδρος προσπάθησε, μέσω ημετέρων, να αποσπάσει πληροφορίες για απόρρητα μιας υπό εξέλιξη δικαστικής έρευνας και να επηρεάσει την έκβασή της. Οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις δημιούργησαν υποψίες ότι ο Νικολά Σαρκοζί είχε υποσχεθεί να ικανοποιήσει την επιθυμία του πληροφοριοδότη του, ανώτατου δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, για προώθηση διορισμού του στο Μονακό, με αντάλλαγμα τακτική ενημέρωση του δικηγόρου του για την υπόθεση Μπετανκούρ. Δικαστική έρευνα για «απόπειρα επιρροής της Δικαιοσύνης και παραβίαση του απορρήτου της δικαστικής έρευνας» ξεκίνησε στις 26 Φεβρουαρίου. Ερευνες που έγιναν στα γραφεία και στα σπίτια του Ερζόγκ και του Αζιμπέρ έδωσαν ορισμένες ενδείξεις που σήμερα οι δικαστικοί επιδιώκουν να διερευνήσουν, με τις ανακρίσεις των υπόπτων και ιδιαίτερα με την αντιπαράθεση μεταξύ τους.

Το παράπτωμα κατάχρησης επιρροής τιμωρείται με πέντε χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 500.000 ευρώ. Οι ανακριτές θα αποφασίσουν μετά την προσωρινή κράτηση αν ο Νικολά Σαρκοζί αφεθεί ελεύθερος ή αν παραπεμφθεί σε δικαστή. Υπάρχουν τρεις πιθανότητες. Να θεωρηθεί ο Σαρκοζί απλός μάρτυρας χωρίς να του απαγγελθεί κατηγορία ή «μάρτυρας με συνοδεία δικηγόρου» είτε να παραπεμφθεί σε ανάκριση αν θεωρηθεί ότι συγκεντρώνονται εναντίον του «σοβαρά και συγκλίνοντα στοιχεία» για παράβαση.

kosmos2

Δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία έξω από το χώρο που παρουσιάστηκε ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί για να απαντήσει σε ερωτήσεις των ανακριτών

Πληροφοριοδότες

Τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι «η υπόθεση «κατάχρησης επιρροής» αποκάλυψε την ύπαρξη ενός δικτύου αφοσιωμένων στον Σαρκοζί πληροφοριοδοτών στους κόλπους της εξουσίας, με διακλαδώσεις στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Αποκαλύπτεται επίσης ο παρεμβατισμός του τέως προέδρου και των ημετέρων για να αποσπούν πληροφορίες για πολλαπλές δικαστικές υποθέσεις οι οποίες τον απειλούν.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενώ ο Νικολά Σαρκοζί ετοιμάζεται να ανακοινώσει ότι θα επιστρέψει στο πολιτικό προσκήνιο, με στόχο να εκλεγεί πρόεδρος της Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) και να ανακηρυχθεί προεδρικός υποψήφιος του κόμματος. Στη Δεξιά, προσωπικότητες προσκείμενες στον Σαρκοζί καταγγέλλουν «μανιώδη καταδίωξή του από τη σοσιαλιστική εξουσία». Οι σοσιαλιστές τονίζουν ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και ενεργεί με ίση αντιμετώπιση των πολιτών μπροστά στον νόμο. Ο ευρωπαϊκός Τύπος έδωσε έμφαση στην κράτηση του τέως προέδρου και τονίζει ότι αυτή η εξέλιξη τορπιλίζει τις προεδρικές φιλοδοξίες του Σαρκοζί, γιατί ενδέχεται οι ψηφοφόροι να τον θεωρήσουν «επικίνδυνο υποψήφιο» εφόσον οι ωρολογιακές βόμβες των δικαστικών υποθέσεων στις οποίες εμπλέκεται μπορούν να εκραγούν οποιαδήποτε στιγμή πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017.