Εντάσεις σε Αριστερά και Δεξιά

Εντάσεις σε Αριστερά και Δεξιά

25/06/14 ΚΟΣΜΟΣ

ΠΑΡΙΣΙ Tης Ηρας Φελουκατζή

 

 Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανιέλ Βαλς δυσκολεύεται να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει  REUTERS/Philippe Wojazer Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανιέλ Βαλς δυσκολεύεται να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει REUTERS/Philippe Wojazer

Eβδομάδα εντάσεων στη Δεξιά και την Αριστερά, με φόντο τις εσωκομματικές διενέξεις και τις κοινωνικές κινητοποιήσεις. Στο Κοινοβούλιο ξεκίνησε η συζήτηση του επανορθωτικού νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2014. Η κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει 4 δισ. ευρώ επιπλέον περικοπές, προκειμένου να διορθώσει παρέκκλιση από το πρόγραμμα μείωσης των δημόσιων ελλειμμάτων. Η ομάδα των «επικριτών» σοσιαλιστών βουλευτών που αντιτίθενται στα μέτρα λιτότητας υπέβαλε 350 τροποποιήσεις και δίνει μάχη για να αμβλύνει τις επιπτώσεις νέων επιβαρύνσεων για τις μικρομεσαίες τάξεις.

Χθες ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο η μεταρρύθμιση που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση στον φορέα των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, για να εκπληρώσει τον «εκσυγχρονισμό» που απαιτούν οι Βρυξέλλες. Οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες των σιδηροδρομικών σταμάτησαν, αλλά ξεκίνησαν απεργίες των ελεγκτών εναέριας συγκοινωνίας που προκάλεσαν ακυρώσεις πτήσεων και αναστάτωση στα αεροδρόμια. Στον δρόμο κατέβηκαν χθες οι αγρότες για την «ημέρα εθνικής διαμαρτυρίας» κατά επίμαχων για τον κλάδο μέτρων της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι σε καλλιτεχνικά επαγγέλματα με εποχική απασχόληση «intermittents» εντείνουν την πίεση και προκαλούν με συνεχείς απεργίες ματαίωση θερινών φεστιβάλ. Ενα ακόμα μέτωπο άνοιξε η κυβέρνηση, με την απόφαση εφαρμογής «πράσινου φόρου» για τα φορτηγά, που είχε προκαλέσει εξέγερση των «κοκκινοσκούφηδων» οδηγών. Η υπουργός Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ αντικατέστησε το μέτρο με ένα σύστημα «πληρωμής διοδίων των μεγάλων φορτηγών», το οποίο θα εφαρμοστεί μόνο σε έναν αυτοκινητόδρομο της Βρετάνης. Οι οδηγοί αντιδρούν και πυρπόλησαν σταθμό διοδίων, παραμονές της κοινοβουλευτικής συζήτησης.

 

Ο Φρανσουά Ολάντ αφήνει στον πρωθυπουργό Βαλς το δύσκολο έργο της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων που προκαλούν αντιδράσεις και ο ίδιος προτιμάει να δραστηριοποιηθεί σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και να προωθήσει νέες πρωτοβουλίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε συνεργασία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

«Αδελφοκτόνος πόλεμος»

Στη Δεξιά ξεκίνησε «αδελφοκτόνος πόλεμος» ανάμεσα σε σαρκοζικούς και αντισαρκοζικούς ηγέτες που επιδιώκουν να προωθήσουν τις προσωπικές τους προεδρικές φιλοδοξίες. Οι δύο αντίπαλες ομάδες κανονίζουν τους λογαριασμούς τους δημόσια, με επίκεντρο παταγώδεις αποκαλύψεις των ΜΜΕ για το σκάνδαλο φουσκωμένων λογαριασμών και πλαστών αποδείξεων της εταιρείας Bygmalion, με τις οποίες καλύπτονταν παράνομες χρηματοδοτήσεις φαραωνικού τύπου δαπανών της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του 2012. Το κόμμα συγκλονίζεται από τον αλληλοσπαραγμό και διατρέχει κίνδυνο οικονομικής χρεοκοπίας.

Σοκ προκάλεσε η αποκάλυψη ότι ο πρόεδρος της δεξιάς κοινοβουλευτικής ομάδας Κριστιάν Ζακόμπ, χωρίς να ενημερώσει τους βουλευτές, δάνεισε στο Κόμμα UMP 3 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από το ταμείο δημόσιων πόρων για κοινοβουλευτικές δραστηριότητες. Η εφημερίδα Canard Enchaîne αποκάλυψε χθες ότι το δεξιό κόμμα απέσπασε επιπλέον 7 εκατ. ευρώ χάρη σε οικονομικούς διακανονισμούς που έκανε ο τέως ηγέτης του, Ζαν Φρανσουά Κοπέ. Ο πρόεδρος της Βουλής, Μπαρτολόν, ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται στο εξής αυστηροί έλεγχοι για τη χρήση κοινοβουλευτικών επιδοτήσεων.

Η τετραμελής νέα διεύθυνση του UMP έχει εξαπολύσει πόλεμο «του κυκλώματος» του Κοπέ και ενεργεί δραστικά με στόχο την κάθαρση στο κόμμα. Ο Νικολά Σαρκοζί και ο φερόμενος ως ενδεχόμενος ανταγωνιστής του για το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου, Αλέν Ζιπέ, αποφάσισαν να συναντηθούν για να συζητήσουν σχετικά με μια «ανησυχητική κατάσταση» που θέτει το κόμμα «σε πολιτικό και οικονομικό κίνδυνο».

Αναλυτές των ΜΜΕ εκτιμούν ότι η υπόθεση Βygmalion είναι ωρολογιακή βόμβα για τον Σαρκοζί και τη Δεξιά. Επισημαίνουν ότι το Κόμμα UMP που βρέθηκε υπερχρεωμένο το 2012 κατάφερε να αποσπάσει στον δημόσιο έρανο «Σαρκοτρόν» 11 εκατομμύρια ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2013 και τώρα καταρρέει οικονομικά. Διατυπώνονται ερωτήματα και υποψίες για ενδεχόμενο προσωπικό χρηματισμό προσωπικοτήτων του «λόμπι Κοπέ».

 

Ενα ακόμα σκάνδαλο της Δεξιάς καλείται να εξιχνιάσει η Δικαιοσύνη. Το ειδικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα για τον ρόλο του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Μπαλαντίρ και του πρώην υπουργού Αμυνας Φρανσουά Λεοτάρ. Υπάρχουν υποψίες ότι μίζες χρησιμοποιήθηκαν ενδεχομένως για χρηματοδότηση της προεδρικής εκστρατείας του Μπαλαντίρ το 1993–1995, όταν ο Νικολά Σαρκοζί ήταν διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας και υπουργός Προϋπολογισμού.