Μέτωπο κατά Ολάντ

Μέτωπο κατά Ολάντ

17/06/14 ΚΟΣΜΟΣ

ΠΑΡΙΣΙ Tης Ηρας Φελουκατζή

Εβδομάδα με πολλούς κινδύνους αυτή για τον Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος καλείται να δώσει μάχες σε πολλά μέτωπα συγχρόνως. Στο Κοινοβούλιο εκρηκτικό κλίμα έχει δημιουργήσει η «ανταρσία» Σοσιαλιστών βουλευτών που αντιτίθενται στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και δίνουν μάχη για να επιβάλουν ριζικές αλλαγές στον προϋπολογισμό. Νέα συμμαχία των «αντί» διαμορφώνεται με σύσταση της ομάδας «Αριστερή συγκέντρωση», στην οποία συμμετέχουν Σοσιαλιστές της αριστερής τάσης, Κομμουνιστές και Πράσινοι, προωθώντας την προοπτική μιας «εναλλακτικής πλειοψηφίας». Σε κλιμάκωση βρίσκονται σημαντικές κοινωνικές κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν με απεργίες των σιδηροδρομικών και των εργαζομένων με εποχική απασχόληση σε καλλιτεχνικά επαγγέλματα.

Παράλυση στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες επί μία εβδομάδα έχουν προκαλέσει οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων που αντιδρούν κατά μιας μεταρρύθμισης η οποία στοχεύει σε εκσυγχρονισμό, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Βρυξελλών, και προβλέπει το άνοιγμα στον ανταγωνισμό και την ενοποίηση σε κοινό διοικητικό φορέα των υπηρεσιών διαχείρισης, λειτουργίας, ελέγχου, έργων υποδομής, επισκευών. Τα συνδικάτα φοβούνται ότι η μεταρρύθμιση θα θέσει υπό κρίση τις υποδομές, τους θεσμούς που διέπουν το επάγγελμα και κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων.

 

Το «μπρα ντε φερ» αναμένεται να κορυφωθεί αυτή την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το επίμαχο νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο. Μεγάλη αναστάτωση και σφοδρές αντιδράσεις στο κοινό προκαλεί η καθημερινή ταλαιπωρία με τις συνεχόμενες απεργίες. Η κυβέρνηση ελπίζει σε φθορά του απεργιακού κινήματος. Ο πρόεδρος Ολάντ απηύθυνε έκκληση στους απεργούς να επιστρέψουν στην εργασία τους, δηλώνοντας: «Κάποια στιγμή πρέπει να ξέρει κανείς να σταματήσει μια κινητοποίηση και να έχει συνείδηση του συμφέροντος όλων».

Ματαίωση φεστιβάλ

Οι εργαζόμενοι σε καλλιτεχνικά επαγγέλματα με εποχική απασχόληση και μεγάλες περιόδους ανεργίας -«intermittents»- κινητοποιούνται με απεργίες και διαδηλώσεις προκαλώντας εμπλοκή σε πολυάριθμες εκδηλώσεις. Απειλούν τη ματαίωση του Φεστιβάλ της Αβινιόν, που αποτελεί πολιτιστική βιτρίνα της Γαλλίας, και άλλων υπαίθριων φεστιβάλ, τα οποία εξασφαλίζουν έσοδα με αύξηση της τουριστικής κίνησης σε αρκετές επαρχιακές πόλεις. Οι εργαζόμενοι σε καλλιτεχνικά επαγγέλματα ζητούν να αποσυρθεί νέος κανονισμός που δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση. Αντιδρούν ειδικότερα ως προς την επιμήκυνση του χρόνου που μεσολαβεί από την παύση της εποχικής απασχόλησής τους μέχρι να αρχίσει η καταβολή των αποζημιώσεων ανεργίας.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς επέλεξε την πολιτική επίδειξης δύναμης, καλώντας τους απεργούς να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και προειδοποιώντας τους «επικριτές Σοσιαλιστές» ότι αν συνεχιστεί το «μπρα ντε φερ» στην πλειοψηφία, αυτό ενδέχεται να οδηγήσει στον «θάνατο της Αριστεράς». «Η χώρα μας μπορεί να αποσυντεθεί και να οδηγηθεί σε μια νέα εποχή, στην οποία ο κίνδυνος είναι να δούμε τη Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών» τόνισε. Η δήλωση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις στην Αριστερά. Φαίνεται ότι ο Μανουέλ Βαλς θέλησε να δραματοποιήσει την πολιτική αντιπαράθεσή του με τους «επικριτές» Σοσιαλιστές χρησιμοποιώντας το επιχείρημα «ή εγώ ή το χάος».

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς δήλωσε ότι εφόσον οι Σοσιαλιστές βουλευτές εμφανίζονται ως «επώνυμη ομάδα» με «συστηματικό τρόπο», «κοινές ανοιχτές επιστολές» και αντιπαρατίθενται στη Βουλή στην πολιτική της κυβέρνησης υπάρχει ανησυχία για «απόσχιση» στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Σε τεταμένη ατμόσφαιρα ξεκινάει σήμερα στο Κοινοβούλιο η εξέταση του επανορθωτικού νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2014. Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιβάλει περικοπές ύψους 4 δισ. ευρώ, προκειμένου να διορθώσει παρέκκλιση από το πρόγραμμα μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων και κενό 1 δισ. ευρώ που προέκυψε μετά την εφαρμογή του κοινωνικού μέτρου μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων για 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Τροπολογίες

Οι «επικριτές» 41 Σοσιαλιστές βουλευτές, που δεν ψήφισαν το «πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας», ζητούν τώρα αύξηση από 5 σε 18,5 δισ. ευρώ των κονδυλίων υπέρ των μικρομεσαίων τάξεων, με παράλληλη μείωση σε 22,5 δισ. ευρώ του ποσού των 41 δισ. ευρώ για οικονομικές ελαφρύνσεις που προβλεπόταν για τις επιχειρήσεις. Ανακοίνωσαν ότι θα υποβάλουν πληθώρα τροπολογιών για να διορθωθεί ο προϋπολογισμός. Αναλυτές των ΜΜΕ εκτιμούν ότι η ανταρσία οδηγεί σε διαμόρφωση μίας σοσιαλιστικής ομάδας που δείχνει αποφασισμένη να αντιπαρατεθεί στην πολιτική του Ολάντ και να πιέσει τον πρωθυπουργό μέχρι να επιτύχει «ουσιαστικές βελτιώσεις» του νομοσχεδίου.