Μετα-σοσιαλιστικές «δονήσεις»

Μετα-σοσιαλιστικές «δονήσεις»

29/05/14 ΚΟΣΜΟΣ

ΠΑΡΙΣΙ Tης Ηρας Φελουκατζή

O σεισμός που προκάλεσαν οι ευρωεκλογές, με τη νίκη της Ακροδεξιάς και την τσουχτερή ήττα της Αριστεράς, προκαλεί ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις στην πλειοψηφία. Σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής σοσιαλιστικής ομάδας που έγινε σε παγερή ατμόσφαιρα, παρουσία του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, οι βουλευτές εξέφρασαν τον «τραυματισμό» τους από το σοκ των διαδοχικών αποτυχιών στις δημοτικές και στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Ορισμένοι εκπρόσωποι της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος επέρριψαν ευθέως για πρώτη φορά ευθύνες στον Γάλλο πρόεδρο, τονίζοντας ότι υπάρχει ένα «πρόβλημα Ολάντ». Επισήμαναν ειδικότερα ένα «πρόβλημα στις σχέσεις του με τους Γάλλους».

Σε ομιλία που απηύθυνε στους σοσιαλιστές βουλευτές, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς κάλεσε όλους να δείξουν «συσπείρωση» απέναντι στην Ακροδεξιά, «υπευθυνότητα» και «εμπιστοσύνη». Απέκλεισε κάθε «εναλλακτική» πολιτική, υποσχόμενος μόνο «περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη» και περαιτέρω «μείωση φόρων» από το φθινόπωρο. «Θανατηφόρα σιγή ακολούθησε την ομιλία του και δεν υπήρξε ούτε ένα χειροκρότημα», δήλωσαν βουλευτές της αριστερής πτέρυγας του Σ.Κ. Εκτιμούν ότι «δίνοντας την εντύπωση πως κλείνει την πόρτα σε κάθε αλλαγή, ο πρόεδρος δείχνει ότι άντλησε κακά συμπεράσματα από τις ευρωεκλογές».

 

«O βασιλιάς είναι γυμνός»

Ο βουλευτής Πασκάλ Σερπί επισήμανε ότι υπάρχει σήμερα «εξαιρετική αδυναμία εξουσίας» και «ο βασιλιάς είναι γυμνός». Ο Λοράν Μπομέλ ανέφερε ότι ο Ολάντ «αμφισβητείται ως προς την προσωπικότητά του από πολυάριθμους Γάλλους. Δεν μπορούμε να βάλουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Υπάρχει», τόνισε.

Μύδρους από κριτικές δέχεται ο Ολάντ και από βουλευτές άλλων κομμάτων. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Μετώπου της Αριστεράς, Αντρέ Σασέγν, δήλωσε: «Με τη συνεχή απάρνηση των υποσχέσεων της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Φρανσουά Ολάντ και η κυβέρνησή του φέρουν την ευθύνη για τον κατακλυσμό του αποτελέσματος των ευρωεκλογών». Ο κεντρώος βουλευτής, πρώην υπουργός Αμυνας, Ερβέ Μορέν ζήτησε την παραίτηση του Ολάντ, ενώ η Μαρίν Λεπέν διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών.

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπαντέλης αντεπιτέθηκε, καταγγέλλοντας ορισμένους πολιτικούς και ΜΜΕ ότι δεν σέβονται τους θεσμούς της γαλλικής δημοκρατίας.

Το ρεφρέν της αριστερής τάσης της κοινοβουλευτικής σοσιαλιστικής ομάδας είναι «οφείλουμε να αλλάξουμε πολιτική και να δημιουργήσουμε μια νέα συμμαχία με τους Πράσινους, τη ριζοσπαστική Αριστερά, επάνω σε νέο πρόγραμμα». Οι πρωτοστάτες της ανταρσίας κατά της λιτότητας εντείνουν τώρα την πίεση, οργανώνουν μέτωπο αντίστασης για να αναγκάσουν την κυβέρνηση να τους εισακούσει και να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην πολιτική της.

Οι αντιπαραθέσεις στην πλειοψηφία αναμένεται να ενταθούν και να αποκορυφωθούν τέλη Ιουνίου κατά τη «διορθωτική» ψηφοφορία του νέου προϋπολογισμού. Αρκετοί σοσιαλιστές δηλώνουν σήμερα ότι θα ψηφίσουν τις τροποποιήσεις και τις εναλλακτικές προτάσεις που θα υποβάλει η ομάδα των 41 επικριτών οι οποίοι τον Απρίλιο σημείωσαν αποχή από την ψηφοφορία για το «πρόγραμμα οικονομικής σταθεροποίησης».