Το ψυχόδραμα της γαλλικής Δεξιάς

Το ψυχόδραμα της γαλλικής Δεξιάς

28/05/14 ΚΟΣΜΟΣ

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο δικηγόρος της Bygmalion αποκάλυψε ότι «η εταιρεία εξαναγκάστηκε από την UMP να εκδώσει πλαστά τιμολόγια αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ» για να καλυφθούν υπέρογκα έξοδα της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί για τις προεδρικές εκλογές

ΠΑΡΙΣΙ Tης Ηρας Φελουκατζή

 

Ο Ζαν Φρανσουά Κοπέ παραιτήθηκε από την προεδρία της «Ενωσης για ένα λαϊκό κίνημα - UMP» REUTERS/Charles Platiau

Ο Ζαν Φρανσουά Κοπέ παραιτήθηκε από την προεδρία της «Ενωσης για ένα λαϊκό κίνημα – UMP»

Την αναγκαστική παραίτηση από την προεδρία της «Ενωσης για ένα λαϊκό κίνημα – UMP» του Ζαν Φρανσουά Κοπέ και του διευθυντηρίου του δεξιού κόμματος προκάλεσε την επομένη των ευρωεκλογών ο αντίκτυπος νέων αποκαλύψεων για οικονομικό σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται και ο Νικολά Σαρκοζί. Η υπόθεση είχε ξεσπάσει από τα τέλη Φεβρουαρίου με δημοσιεύματα των ΜΜΕ που αναφέρονταν σε έκδοση πλαστών τιμολογίων από την εταιρεία διοργάνωσης προεκλογικών συγκεντρώσεων Bygmalion, τα οποία κάλυπταν έξοδα της προεδρικής εκστρατείας του Σαρκοζί για τις εκλογές του 2012. Τρεις πρώην πρωθυπουργοί, Αλέν Ζιπέ, Ζαν Πιερ Ραφαρέν και Φρανσουά Φιγιόν, ανέλαβαν την προσωρινή διοίκηση του κόμματος μέχρι το πρόωρο συνέδριο της UMP που θα διεξαχθεί τέλη Οκτωβρίου, μετά τις εκλογές στη Γερουσία.

 

Παραμονές των ευρωεκλογών, τα νέα αποδεικτικά στοιχεία για το σκάνδαλο πλαστών αποδείξεων, που δημοσίευσε η εφημερίδα «Liberation», έθεσαν στο στόχαστρο τον Κοπέ. Αναβίωσαν τις αδελφοκτόνες έριδες που είχαν οδηγήσει στα πρόθυρα της έκρηξης το δεξιό κόμμα τον Νοέμβριο του 2012, μετά από την εκλογή του Κοπέ στην προεδρία του κόμματος σε εσωκομματικές εκλογές. Είχε τότε κατηγορηθεί για αλλοίωση των αποτελεσμάτων της αναμέτρησης. Ο ηττημένος ανταγωνιστής του, πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, είχε αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Δημιούργησε δική του κοινοβουλευτική ομάδα και υπό την απειλή να προκαλέσει διάσπαση επέβαλε εφαρμογή μέτρων εκδημοκρατισμού στη διεύθυνση της UMP. Εκτοτε τηρούσε στάση επιτήρησης και αναμονής και είχε αναγγείλει ότι θα θέσει υποψηφιότητα στις προκριματικές εκλογές που θα οργανώσει η UMP για την ανάδειξη υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Ο Φιγιόν απέφυγε να εκφραστεί για το σκάνδαλο των πλαστών λογαριασμών, σε προεκλογική συγκυρία, αλλά με δηλώσεις του στη βραδιά των ευρωεκλογών ξεκίνησε τις εχθροπραξίες. Τόνισε ότι «έχει πληγεί η αξιοπιστία της UMP» και υπογράμμισε: «Ας αναρωτηθούμε για τα αίτια της ήττας της. Η τιμή της τίθεται υπό κρίση». Ηταν ένα σαφές απειλητικό μήνυμα προς τον Κοπέ. Την επομένη των ευρωεκλογών ο δικηγόρος της εταιρείας Bygmalion εξαπέλυσε τορπίλη κατά του δεξιού κόμματος. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του αποκάλυψε ότι «η εταιρεία εξαναγκάστηκε από το δεξιό κόμμα UMP να εκδώσει πλαστά τιμολόγια αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ» για να καλυφθούν υπέρογκα έξοδα της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί για τις προεδρικές εκλογές. Η αστυνομία έκανε άμεση έφοδο για έρευνες αποδεικτικών στοιχείων, στην έδρα της UMP, σε πολιτική οργάνωση προσκείμενη στον Κοπέ και στα γραφεία της εταιρείας Βygmalion.

Δεν ήξεραν…

Ο Κοπέ προσπάθησε να αντιδράσει. Αρνήθηκε κάθε ανάμειξη, δηλώνοντας ότι στην προεκλογική εκστρατεία του 2012 ήταν πολύ απασχολημένος με την προσπάθεια επανεκλογής του Σαρκοζί στην προεδρία και δεν ασχολιόταν με τους λογαριασμούς.

Ο Ζερόμ Λαβιλιέ, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί και δεξί χέρι του Κοπέ, ανέλαβε το παίξει τον ρόλο του «αποδιοπομπαίου τράγου». Εσπευσε να εμφανιστεί στην τηλεόραση για να επωμισθεί τις οικονομικές ατασθαλίες. Ομολόγησε ότι γνώριζε πως υπήρχαν «ανωμαλίες» στους λογαριασμούς, παραδέχτηκε ότι μέρος της προεκλογικής καμπάνιας που είχε αναλάβει η εταιρεία Bygmalion χρεώθηκε στο κόμμα και όχι στον λογαριασμό της προεκλογικής εκστρατείας του τέως Προέδρου. Υποστήριξε όμως ότι δεν είχε ενημερώσει ούτε τον Σαρκοζί ούτε τον πρόεδρο του κόμματος Ζαν Φρανσουά Κοπέ για την υπόθεση.

Στη θυελλώδη χθεσινή σύσκεψη της πολιτικής επιτροπής του κόμματος ξεκίνησε η διαδικασία της «απαγκίστρωσης» του Κοπέ από την προεδρία της UMP. Οι κυριότεροι ηγέτες της Δεξιάς τού ξεκαθάρισαν ότι εφόσον βρίσκεται υπό εξέλιξη αστυνομική και δικαστική έρευνα για οικονομικό σκάνδαλο, το κοινό συμφέρον επιβάλλει την παραίτησή του. Υστερα από δίωρη αντίσταση ο Κοπέ συγκατατέθηκε τελικά στο αίτημα της πλειοψηφίας. Την προσωρινή διεύθυνση του κόμματος ανέλαβαν ο Αλέν Ζιπέ, ο Ζαν Πιερ Ραφαρέν, ο Φρανσουά Φιγιόν, που έθεσαν στόχο την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό του κόμματος.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το δεξιό κόμμα γυρίζει σήμερα σελίδα. Εκτιμούν ότι «ο Κοπέ τα έχασε όλα για όλα και δεύτερος μεγάλος χαμένος είναι ο Σαρκοζί». Τονίζουν ότι ο Σαρκοζί φιλοδοξεί να διεκδικήσει ξανά την προεδρία στις εκλογές του 2017. Αλλά η εμπλοκή του σε πολλαπλές υπό εξέλιξη δικαστικές υποθέσεις καθιστά προβληματική την επιστροφή του στην πολιτική.