Η Μαρίν και ο εφιάλτης του Ολάντ

EFIMERIDA TON SYNTAKTON/ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣΥΝΤΑΚΤΩΝ22/05/2014 

Η Μαρίν και ο εφιάλτης του Ολάντ

Αν έρθει πρώτο στις ευρωεκλογές το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, η Γαλλία θα αντιμετωπιστεί ως η χώρα η οποία, αφού είπε «όχι» στην ευρωπαϊκή συνθήκη το 2005 προκαλώντας σεισμό στην Ε.Ε., εκφράζει τώρα έντονο αντιευρωπαϊσμό και ενδίδει στον λαϊκισμό.
 
 

ΠΑΡΙΣΙ Tης Ηρας Φελουκατζή

Στη Γαλλία, οι ευρωεκλογές που διεξάγονται την Κυριακή συνιστούν μια εκλογική αναμέτρηση υψηλών κινδύνων για τους σοσιαλιστές, που αντιμετώπισαν τσουχτερή ήττα στις δημοτικές εκλογές και αναμένεται να υποστούν πλήγμα στις ευρωεκλογές. Οι σοσιαλιστές φοβούνται ένα νέο εκλογικό Βατερλό. Μια δεύτερη καταστροφική ήττα μέσα σε ένα δίμηνο θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής, σε μια στιγμή που οι προσανατολισμοί του Φρανσουά Ολάντ αμφισβητούνται από ομάδα σοσιαλιστών βουλευτών, από τους κομμουνιστές, τη ριζοσπαστική Αριστερά και τους Πράσινους οι οποίοι αποχώρησαν τον Μάρτιο από την κυβέρνηση. Παραμονές των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός Βαλς ανακοίνωσε έκτακτες φορολογικές ελαφρύνσεις για 3 εκατομμύρια φορολογουμένους με χαμηλά εισοδήματα.

Σημαντικές επιπτώσεις θα έχει για τη διεθνή εικόνα της Γαλλίας και για την επιρροή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο συσχετισμός δυνάμεων που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές. Γιατί αν στη Γαλλία, η οποία υπήρξε ιδρυτική χώρα της Ε.Ε., έρθει πρώτο στις ευρωεκλογές το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο αντίκτυπος θα είναι αρνητικός για το κύρος και τον «πρωταρχικό» ρόλο της στην Ευρώπη. Η Γαλλία θα αντιμετωπιστεί ως η χώρα η οποία, αφού είπε «όχι» στην ευρωπαϊκή συνθήκη το 2005 προκαλώντας σεισμό στην Ε.Ε., εκφράζει τώρα έντονο αντιευρωπαϊσμό και ενδίδει στον λαϊκισμό.

 

Ανησυχία επικρατεί και για το ενδεχόμενο αποχής-ρεκόρ. Στη Γαλλία, οι ευρωεκλογές σημαδεύονται από υψηλή αποχή, 57% κατά μέσον όρο. Οι φετινές εκλογές διεξάγονται μέσα σε κλίμα αδιαφορίας, με φόντο τον ευρωσκεπτικισμό. Τα κόμματα κινητοποιούνται για να πείσουν τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες. Τα βίντεο που προβάλλονται στην τηλεόραση στοχεύουν να ευαισθητοποιήσουν τους ψηφοφόρους για τους κινδύνους της μη συμμετοχής σε εκλογές αποφασιστικές για τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

Φέτος για πρώτη φορά θα γίνει στη Γαλλία καταμέτρηση σε εκλογές των λευκών ψήφων. Χάρη σε αυτή την καινοτομία θα υπάρξει συγκεκριμένη εικόνα για τον αριθμό των ψηφοφόρων που προσέρχονται στις κάλπες μόνο και μόνο για να εκφράσουν ως πολίτες την αμφισβήτησή τους ως προς το πολιτικό κατεστημένο. Χαρακτηριστικά για την προσπάθεια αντίκρουσης του ευρωσκεπτικισμού είναι τα συνθήματα: «Το να μην ψηφίσετε σημαίνει ότι τα αποδέχεστε όλα, ακόμα και το χειρότερο». «Η Ευρώπη είναι η δύναμή μας». «Να επιλέξουμε την Ευρώπη». «Για τη Γαλλία, ας ενεργήσουμε στην Ευρώπη».

Για πρώτη φορά η ψήφος των πολιτών σε 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συμβάλει στην επιλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι σοσιαλιστές έχουν συνδέσει στενά την προεκλογική τους εκστρατεία με μια επιθυμητή εκλογή στην προεδρία της Κομισιόν του Μάρτιν Σουλτς ο οποίος κινητοποιείται δραστήρια συμμετέχοντας στις κυριότερες προεκλογικές συγκεντρώσεις του Σ.Κ.

193 ψηφοδέλτια

Για τις ευρωεκλογές στη Γαλλία ανταγωνίζονται 193 ψηφοδέλτια. Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν 74 ευρωβουλευτές. Πολυάριθμες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το λεπενικό Εθνικό Μέτωπο έρχεται πρώτο στις προθέσεις ψήφου. Το ακροδεξιό κόμμα προηγείται με ποσοστό 23-25%. Η δεξιά Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα-UMP τοποθετείται στη δεύτερη θέση με 21-22%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα με ποσοστό 16-19%. Οι Οικολόγοι EELV αντιμετωπίζουν συρρίκνωση (σε σχέση με το ποσοστό 16% του 2009), περιορίζονται στο 6-8,5%. Το Μέτωπο της Αριστεράς τοποθετείται στο 10%, το ψηφοδέλτιο των κεντρώων UDI-MoDem σε ποσοστό 8-11%.

Το Νέο Αντικαπιταλιστικό Μέτωπο-NPA του Ολιβιέ Μπεζανσενό στο 2%, το κόμμα «Ορθια η Δημοκρατία» του ευρωσκεπτικιστή Ντιπόν-Ενιάν 2%.

Η προεκλογική εκστρατεία επικεντρώθηκε σε τρεις τάσεις: Την υποστήριξη από ορισμένους μιας ομοσπονδιακής ιδέας της Ευρώπης και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Την προώθηση από την Αριστερά μιας προοπτικής «αναπροσανατολισμού της Ευρώπης». Την αμφισβήτηση του σημερινού χαρακτήρα της Ε.Ε. Η Ακροδεξιά χρησιμοποιεί τον ευρωσκεπτικισμό ως μέσο για να προσελκύσει ψηφοφόρους, προτείνοντας την αποδόμηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα θέματα που κυριαρχούν στην προεκλογική εκστρατεία είναι η οικονομική αναδιοργάνωση, η εξέλιξη του θεσμού της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, η απασχόληση, η ανάπτυξη, ο καθορισμός ενός ελάχιστου μισθού στην Ε.Ε., η φορολογική σύγκλιση των χωρών-μελών, η μετανάστευση, τα σύνορα, τα μέτρα προστατευτισμού, οι διαπραγματεύσεις της διατλαντικής ανταλλαγής. Ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ και ο πρωθυπουργός Βαλς μπήκαν στην πρώτη γραμμή του πυρός, συμμετέχοντας ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία με παρεμβάσεις στα ΜΜΕ και με έκκληση στους ψηφοφόρους να ανταποκριθούν στο στοίχημα της συμμετοχής στην προσπάθεια για τη διαμόρφωση μιας Ευρώπης ειρήνης, ανάπτυξης και προόδου.