Επικοινωνιακή αντεπίθεση

EFIMERIDATONSYNTAKTON/ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 7/5/2014

Επικοινωνιακή αντεπίθεση

 

→Ο Φρανσουά Ολάντ δρομολογεί μια νέα εκκίνηση στη θητεία του, ενώ τονίζει ότι, αν οι στόχοι μείωσης της ανεργίας και ανάκαμψης δεν επιτευχθούν, δεν θα θέσει νέα υποψηφιότητα

ΠΑΡΙΣΙ Tης Ηρας Φελουκατζή

Δύο χρόνια μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές στις 6 Μαΐου του 2012, ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σπάει ρεκόρ αντιδημοφιλίας και δυσαρέσκειας για την πολιτική του, θέλησε να εξαπολύσει μια εντυπωσιακή επικοινωνιακή αντεπίθεση. Στόχος του είναι να ξανακερδίσει την κοινή γνώμη, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η δημοτικότητά του έπεσε σε ποσοστό 18%. Σε ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξή του στο κανάλι συνεχούς ροής ειδήσεων BFM παρουσίασε τον απολογισμό της διετούς θητείας του από τη δική του σκοπιά και προσπάθησε να δείξει ότι γυρίζει σελίδα στο παθητικό του παρελθόντος δρομολογώντας νέα εκκίνηση. Αναφέρθηκε στα πεπραγμένα και τις προοπτικές του και απάντησε σε ερωτήσεις τηλεθεατών. Τόνισε σε τόνο μαχητικό ότι οι κατηγορίες που του απευθύνονται για «έλλειψη αποφασιστικότητας», «μεταστροφές», «ερασιτεχνισμό» δεν ευσταθούν και υπεραμύνθηκε των «θετικών» αποφάσεών του σε θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

 

Ο Ολάντ ξεσπάθωσε κατά της προεδρίας του Σαρκοζί για τη δεινή οικονομική κατάσταση της Γαλλίας. Σε ερώτηση επιχειρηματία απάντησε πως όταν ανέλαβε την προεδρία, η χώρα «βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας, με 6 δισ. επιπλέον χρέος». Επισήμανε ότι δεν έκρυψε ποτέ από τους Γάλλους τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά προέβη σε αυτοκριτική, λέγοντας πως στην έναρξη της θητείας του δεν αξιολόγησε επαρκώς πόσο δύσκολη ήταν η κατάσταση.

Σχετικά με τον κυριότερο στόχο του, τη μείωση της ανεργίας, παραδέχτηκε αποτυχία, αναφέροντας ότι δεν έχει καμφθεί η ανεργία μέχρι τώρα αλλά τουλάχιστον έχει σταθεροποιηθεί. Τόνισε ότι είναι απαραίτητο οι μεταρρυθμίσεις να προχωρήσουν γρήγορα γιατί «οι Γάλλοι ζητούν αποτελέσματα». Δήλωσε ότι κατανοεί τις αντιδράσεις, γνωρίζει ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και δεν περιμένει να είναι δημοφιλής. Ενεργεί για την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων για τη Γαλλία και αν οι στόχοι μείωσης της ανεργίας και ανάκαμψης δεν επιτευχθούν, δεν θα θέσει νέα υποψηφιότητα. «Εγώ δεν έχω τίποτε να χάσω» είπε, «αυτό που έχει σημασία είναι να κερδίσει σε όλα η χώρα. Ζητώ από τους Γάλλους να με κρίνουν στο τέλος της θητείας μου».

Η μαχητική επικοινωνιακή εξόρμηση του Ολάντ προκάλεσε αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, ενώ στη ριζοσπαστική Αριστερά κυριαρχεί αμφισβήτηση. Η εφημερίδα «Le Monde» τονίζει ότι για το δεύτερο μέρος της θητείας του ο Ολάντ χρησιμοποιεί νέα «στρατηγική για την επίτευξη επανεκκίνησης». Η εφημερίδα «Liberation» αναφέρει: «Δύο χρόνια μετά, ο Ολάντ ψάχνει τον πρόεδρο… Ο αντίπαλός του είναι ο εαυτός του». Η «Figaro» εκτιμά πως η μέθοδος «αυθυποβολής» του Ολάντ συντρίβεται στην πραγματικότητα. Η «La Croix» επισημαίνει την κρίση εμπιστοσύνης και τονίζει ότι η κατήφεια και η δυσφορία έχουν εγκατασταθεί στην κοινή γνώμη. Η αναστροφή της οικονομικής συγκυρίας, ακόμα κι αν υλοποιηθεί, δεν αρκεί για να δημιουργήσει από μόνη της ένα ανασκίρτημα.