«Ρωγμές» στην κυβέρνηση

EFIMERIDATONSYNTAKTON/ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 6/5/2014

«Ρωγμές» στην κυβέρνηση

 

ΓΑΛΛΙΑ – Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αμφισβητείται έντονα συγκεντρώνοντας υψηλά ποσοστά δυσαρέσκειας και απογοήτευσης για την πολιτική του

ΠΑΡΙΣΙ Tης Ηρας Φελουκατζή

Το δεύτερο μέρος της προεδρικής θητείας του ξεκινάει ο Φρανσουά Ολάντ, μέσα σε συνθήκες αμφισβήτησης, δυσαρέσκειας και απογοήτευσης των Γάλλων για την πολιτική του. Μετά την τσουχτερή ήττα των Σοσιαλιστών στις δημοτικές εκλογές, οι ευρωεκλογές αναμένεται να καταφέρουν νέο πλήγμα στην κυβέρνηση που αποδυναμώθηκε από την πρόσφατη ανταρσία Σοσιαλιστών βουλευτών, οι οποίοι αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε ξεκινήσει την προεδρική του θητεία με άνετη αυτόνομη πλειοψηφία, η οποία διευρύνθηκε με τη συμμετοχή των Πράσινων και των Ριζοσπαστών της Αριστεράς. Δύο χρόνια αργότερα η πλειοψηφία έχει συρρικνωθεί. Επαναληπτικές εκλογές ή αλλαγές στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση προκάλεσαν ανακατατάξεις και απώλεια εδρών. Η σοσιαλιστική πλειοψηφία στηρίζεται τώρα μόνο σε μία έδρα. Οι Οικολόγοι αποχώρησαν από την κυβέρνηση, την οποία ορισμένοι παρομοιάζουν με τον «Τιτανικό». Σωσίβιο για τους Σοσιαλιστές είναι οι Ριζοσπάστες της Αριστεράς.

 

Μείωση ελλειμμάτων

Στην ψηφοφορία για το πρόγραμμα σταθερότητας του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, το οποίο αποβλέπει στη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων στο 3% του ΑΕΠ το 2015, απείχαν 41 «επικριτές» Σοσιαλιστές βουλευτές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η πράξη τους είχε χαρακτήρα προειδοποίησης και στόχο να σημάνει συναγερμό. Ο πρωθυπουργός μπόρεσε να συγκεντρώσει πλειοψηφία 265 ψήφων, χάρη σε 23 ψήφους που προήλθαν από βουλευτές οι οποίοι δεν ανήκουν στη σοσιαλιστική ομάδα (1 από τη δεξιά UMP, 3 από το κεντρώο κόμμα UDI, 3 από τους Πράσινους, 13 από τους Ριζοσπάστες της Αριστεράς, 2 βουλευτές της γαλλικής επικράτειας και 1 ανεξάρτητος βουλευτής). Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η απόλυτη πλειοψηφία είναι 249 ψήφοι κι ότι υπέρ του μνημονίου ψήφισαν μόνο 242 Σοσιαλιστές βουλευτές, «οπότε η ψηφοφορία αυτή έδειξε ότι η κυβέρνηση έχασε την απόλυτη σοσιαλιστική πλειοψηφία».

Η Ριζοσπαστική Αριστερά κατήγγειλε «μέτρα λιτότητας που επιδεινώνουν τις ανισότητες και τη φτώχεια». Η Δεξιά έκρινε ότι η υπάρχει «ρωγμή στην πλειοψηφία». Τα ΜΜΕ τόνισαν πως «η πλειοψηφία θρυμματίζεται, η κυβέρνηση αποδυναμώνεται, ο πρόεδρος αποδοκιμάζεται, ο πρωθυπουργός παρεμποδίζεται στο έργο του». Επισήμαναν ότι «η αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος αντιπαρατίθεται σε μια οικονομική πολιτική την οποία κρίνει άδικη και αναποτελεσματική». Σημειώνουν πως «η κατάσταση που δημιουργήθηκε δείχνει ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί πλέον να βασίζεται σε απόλυτη πλειοψηφία της Αριστεράς στο Κοινοβούλιο».

Ο πρόεδρος Ολάντ προσπάθησε να ξαναεμπνεύσει στους Γάλλους εμπιστοσύνη για το μέλλον, δηλώνοντας: «Μπήκαμε στο δεύτερο στάδιο της πενταετούς μου προεδρίας. Η ανάκαμψη δεν είναι πλήρης, αλλά οδηγούμαστε σε αντιστροφή της οικονομικής ύφεσης». Οι εκτιμήσεις του δεν έπεισαν την αντιπολίτευση. Η Ριζοσπαστική Αριστερά επισημαίνει ότι οι Γάλλοι περιμένουν έργα. Δεν πιστεύουν πλέον στα λόγια, γιατί οι υποσχέσεις του Ολάντ και οι αισιόδοξες προβλέψεις του για επικείμενη έναρξη ανάκαμψης διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα.

Προβλέπεται πανωλεθρία…

Ο πρωθυπουργός Βαλς ξεκίνησε δυναμική κινητοποίηση για τις ευρωεκλογές, με στόχο να αντικρούσει τις απαισιόδοξες προβλέψεις για εκλογική πανωλεθρία των Σοσιαλιστών και εντυπωσιακή επιτυχία της Ακροδεξιάς. Στην ομιλία του σε συγκέντρωση της Νεολαίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος τόνισε: «Μην αφήνετε το έδαφος στην άκρα Δεξιά, σε εμάς εναπόκειται να ενσαρκώσουμε το ευρωπαϊκό όνειρο. Πρέπει να αγωνιστούμε κατά των άκρων στις κάλπες, στέλνοντας μια προοδευτική πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο. Ας μην αφήνουμε έδαφος σε όσους δεν θέλουν την Ευρώπη».