Ενας Ελληνας στο «τιμόνι» των Γάλλων σοσιαλιστών

EFIMERIDATONSYNTAKTON/ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 16/4/2014

Ενας Ελληνας στο «τιμόνι» των Γάλλων σοσιαλιστών

Το κυριότερο στοίχημα του Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς είναι η «επανασύνδεση» με τα μέλη και τους οπαδούς του κόμματος, μετά το τραύμα της τσουχτερής ήττας των δημοτικών εκλογών

Παρίσι Tης Ηρας Φελουκατζή

Αναδόμηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, εκσυγχρονισμό της οργάνωσης και συσπείρωση της Αριστεράς θα επιδιώξει ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής που αναλαμβάνει από σήμερα την ηγεσία του Σ.Κ. σε μια κρίσιμη συγκυρία μετά το «χαστούκι» των δημοτικών εκλογών. Εξελέγη χθες πρώτος γραμματέας του κόμματος με ποσοστό 67,12% των ψήφων, σε συνέλευση των 306 μελών της Εθνικής Επιτροπής η οποία λειτουργεί ως Κοινοβούλιο του Κόμματος.

Ο Καμπαντελίς, 62 ετών, δόκτωρ πολιτικής κοινωνιολογίας και συγγραφέας πολλών βιβλίων, ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα από τον χώρο της άκρας Αριστεράς. Βουλευτής από το 1988, είναι επί πολλά χρόνια μέλος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων του Κοινοβουλίου. Διετέλεσε ο υπ’ αριθμόν 2 στην ηγεσία του Σ.Κ., εθνικός γραμματέας με διάφορες αποστολές και πρόσφατα υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις και την Ευρώπη. Σύμβουλος του Μιτεράν, δεξί χέρι του Στρος-Καν, προσκείμενος στην Ομπρί, έτρεφε από καιρό τη φιλοδοξία να αναλάβει την ηγεσία του Σ.Κ. Σήμερα το όνειρό του γίνεται πραγματικότητα, αλλά ο δρόμος είναι σπαρμένος με αγκάθια για τον νέο ηγέτη ενός κόμματος που βιώνει οδυνηρά την εμπειρία της εξουσίας.

 

Πέντε εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές που αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη νίκη της Δεξιάς και την εντυπωσιακή πρόοδο της Ακροδεξιάς, ο «Καμπά», όπως τον αποκαλούν, διαδέχεται τον Χαρλέμ Ντεζίρ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ενώ αντιμετώπιζε γενική αμφισβήτηση για την «άτονη» και «ανυπόστατη» ηγεσία του στο Σ.Κ. Το κυριότερο στοίχημα του νέου ηγέτη είναι η «επανασύνδεση» με τα μέλη και τους οπαδούς του κόμματος, μετά από το τραύμα της τσουχτερής ήττας των δημοτικών εκλογών και τους διχασμούς που προκάλεσε η δεξιά στροφή στην κυβερνητική πολιτική, που ενσαρκώνουν ο Ολάντ και ο Βαλς.

Πολιτική σαφήνειας, αναδιοργάνωση του κόμματος καλείται να ασκήσει ο Καμπαντελίς. Οφείλει να δράσει με δυναμισμό για να επιτύχει την ανασυγκρότηση του Σ.Κ. Ενα τιτάνιο έργο του θα είναι η προσπάθεια για επίτευξη συναινετικού κλίματος στους κόλπους της πλειοψηφίας, ενώ το ένα τρίτο των σοσιαλιστών βουλευτών απειλεί να μην ψηφίσει επίμαχους νόμους. Αθλος θα είναι για τον νέο ηγέτη η διαμόρφωση θετικής συνεργασίας των σοσιαλιστών με τους συμμάχους του. Οι Πράσινοι είναι «με το ένα πόδι στην πλειοψηφία και με το άλλο πόδι στην αντιπολίτευση». Η ριζοσπαστική Αριστερά αντιπαρατίθεται μαχητικά στην πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης. Χωρίς την υποστήριξη των Ριζοσπαστών της Αριστεράς και των Πράσινων, οι σοσιαλιστές έχουν εύθραυστη πλειοψηφία δύο μόνο εδρών. Σε ναρκοθετημένο έδαφος οδεύει λοιπόν ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, τα ατού του οποίου είναι η πολιτική δεξιοτεχνία, το ηγετικό προφίλ, οι ικανότητες και η τόλμη στην εκπλήρωση μιας ριψοκίνδυνης αποστολής.

Πρώτος στόχος του Καμπαντελίς είναι να οργανώσει ένα ολιγομελές διευθυντήριο ως «ομάδα μάχης» και να προετοιμάσει πυρετωδώς τις ευρωεκλογές. Αναλαμβάνοντας την ηγεσία του Σ.Κ. αντιμετώπισε έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων της αριστερής τάσης του κόμματος. Εκτιμούν ότι «διορίστηκε» από τον Ολάντ και τον Βαλς και ζητούν εν ονόματι των δημοκρατικών διαδικασιών να διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο μετά τις ευρωεκλογές. Η πλειονότητα των σοσιαλιστών θεωρεί ότι δεν είναι ώρα για ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και αρνείται την άμεση διεξαγωγή συνεδρίου γιατί «θα πρόσθετε κρίση στην κρίση» μετά το Βατερλό των δημοτικών εκλογών. Ο Καμπαντελίς αναμένεται να κρατήσει τα ηνία του Σ.Κ. μέχρι το τακτικό συνέδριο που προβλέπεται για το τέλος του 2015.