Μάχη επιβίωσης

EFIMERIDA TON SYNTAKTON/ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 13/4/14

Μάχη επιβίωσης

Η τσουχτερή ήττα στις δημοτικές εκλογές και ο κίνδυνος για νέο Βατερλό στις ευρωεκλογές τον έκαναν να αντιληφθεί τις καταστροφικές συνέπειες της διετούς θητείας του

Παρίσι Tης Ηρας Φελουκατζή

ΜΑΝΟΥΕΛ ΒΑΛΣ, ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤΤην «εαρινή επανάσταση» του Φρανσουά Ολάντ, τις ριψοκίνδυνες αλλαγές που επέφερε ο Γάλλος πρόεδρος με έναν «τριπλό ανασχηματισμό», στην κυβέρνηση, στο επιτελείο του στα Ηλύσια και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, παρουσιάζουν με γλαφυρά σχόλια οι αναλυτές των ΜΜΕ. Επισημαίνουν ότι «ο Ολάντ, ο οποίος απέφευγε τις ριζοσπαστικές αποφάσεις, πέρασε μέσα σε ένα δεκαήμερο από την τεχνοκρατική διοίκηση σε μια μαχητική προεδρία». Γενική είναι η εντύπωση ότι η τσουχτερή ήττα στις δημοτικές εκλογές και ο κίνδυνος για νέο Βατερλό στις ευρωεκλογές τον έκαναν να αντιληφθεί τις καταστροφικές συνέπειες της διετούς θητείας του και σήμερα «δίνει μάχη επιβίωσης».

 

Πολιορκημένος από όλες τις πλευρές, αποφάσισε να συγκατοικήσει στην εξουσία με φιλόδοξες ισχυρές προσωπικότητες, που διακρίνονται για τις πολιτικές τους ικανότητες: πυγμή, δυναμισμό, ταλέντο, ενεργητικότητα. Πρωθυπουργό διόρισε τον ανταγωνιστή του για την προεδρική υποψηφιότητα το 2012 Μανουέλ Βαλς. Νέος γενικός γραμματέας στα Ηλύσια, ο Ζαν Πιερ Ζιγέ. Στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος προωθείται τώρα ο πρώην «στροσκανικός» Ζαν Κριστόφ Καμπαντελής, ο οποίος επί χρόνια ασκούσε σκληρή κριτική στον Ολάντ, οπότε τη θέση του γενικού γραμματέα κέρδισε ο «συναινετικός» Χαρλέμ Ντεζίρ. Οι τολμηρές αποφάσεις του Ολάντ για τη «δεύτερη εποχή» της θητείας του έγιναν δεκτές με θετικά σχόλια ως προς το στιλ διακυβέρνησης, αλλά προκάλεσαν και αντιδράσεις ως προς τις επιλογές του Χαρλέμ Ντεζίρ για το υφυπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και του Ζαν Κριστόφ Καμπαντελή για την ηγεσία του Σ.Κ.

Προσωπικότητες της Δεξιάς εκτιμούν ότι μετά την πανωλεθρία των δημοτικών εκλογών, για να «απαγκιστρώσει» τον Χαρλέμ Ντεζίρ από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο Ολάντ τον διόρισε υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. «Αυτό συμβολίζει μια εξουσία που παραιτήθηκε από το να αλλάξει την Ευρωπαϊκή Ενωση και ανακυκλώνει κάποιον που δεν θεωρείται αρκετά ικανός για το Σ.Κ. στις ευρωπαϊκές αρμοδιότητες» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του δεξιού Κόμματος UMP, Λοράν Βοκέλ.

Εντονες είναι οι αντιδράσεις στην αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος σχετικά με την «παράκαμψη» των κομματικών διαδικασιών αλλά ο Ζαν Κριστόφ Καμπαντελής βρήκε «υπερβολικές» τις κριτικές και επισήμανε ότι ο Ντεζίρ γνωρίζει καλά την Ε.Ε., είναι ευρωβουλευτής και χρημάτισε αντιπρόεδρος στο Ευρωκοινοβούλιο. Σχετικά με τις δημοκρατικές διαδικασίες στο Κόμμα δήλωσε ότι «η απόφαση για τη μεταβατική διεύθυνση θα ληφθεί την Τρίτη από το Εθνικό Συμβούλιο». Προσδιόρισε ότι ο ίδιος επιθυμεί «να ψηφίσουν τα μέλη του Σ.Κ. για την εκλογή του νέου γραμματέα, για θέματα οργάνωσης και εκσυγχρονισμού του Κόμματος».

Το τακτικό συνέδριο του Σ.Κ. προβλέπεται για το φθινόπωρο του 2015. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Καμπαντελής θα ασκήσει μεταβατική διεύθυνση «μακροπρόθεσμα». Ενα συνέδριο που θα γινόταν στη σημερινή συγκυρία «κατακερματισμού» της πλειοψηφίας, με φόντο τις έντονες αντιδράσεις σοσιαλιστών βουλευτών προς την κυβερνητική πολιτική, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σφοδρές εσωκομματικές συγκρούσεις και να ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας» για τον Ολάντ.