«Ποδαρικό» του Βαλς με το… δεξί!

EFIMERIDA TON SYNTAKTON/ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 10/4/14

«Ποδαρικό» του Βαλς με το… δεξί!

 

Παρίσι Tης Ηρας Φελουκατζή

 

Μια νέα φάση της θητείας του Φρανσουά Ολάντ ξεκινάει μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε στο Κοινοβούλιο την Τρίτη ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Χθες έγινε η συμπλήρωση της κυβέρνησης με υφυπουργούς, η αναδιοργάνωση στο προεδρικό επιτελείο και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Γενικός γραμματέας στα Ηλύσια ανέλαβε ο Ζαν Πιερ Ζουιγέ, προσωπικότητα κύρους προσκείμενη στον Ολάντ και στον Βαλς, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επί Σαρκοζί.

Δεκατέσσερις προσωπικότητες τοποθετήθηκαν σε αντίστοιχα υφυπουργεία. Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αναλαμβάνει ο Χαρλέμ Ντεζίρ, ο οποίος εγκαταλείπει τη διεύθυνση του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Τον αντικαθιστά ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής Ζαν Κριστόφ Καμπαντελής. Προσωπικότητα με ακτινοβολία, χαρισματικότητα, ηγετικό προφίλ, άλλοτε προσκείμενος στον Ντομινίκ Στρος-Καν, ασκούσε καθήκοντα εθνικού γραμματέα για τα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα, είναι διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

 

Στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα συνεδριάσεων, όπου κυριαρχούσαν θορυβώδεις εκδηλώσεις αποδοκιμασίας της αντιπολίτευσης, ο Μανουέλ Βαλς παρουσίασε τις προγραμματικές του δηλώσεις. Ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης και απέσπασε πλατιά υποστήριξη, με 306 ψήφους υπέρ και 239 κατά (το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει την απόλυτη πλειοψηφία με 291 έδρες στις 577). Για πρώτη φορά αποχή σημείωσαν σε ψηφοφορία 11 σοσιαλιστές βουλευτές. Στο κόμμα των Πράσινων, που «παραμένει στην πλειοψηφία ακόμα κι αν δεν συμμετέχει με υπουργούς στην κυβέρνηση», ψήφισαν υπέρ 11 στους 17 βουλευτές. Την κυβέρνηση καταψήφισε το δεξιό UMP, το κεντρώο Κόμμα UDI και η ριζοσπαστική και κομμουνιστική Αριστερά.

Στην ομιλία του ο Βαλς επιδίωξε να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και ελπίδα. «Μεγάλες οδύνες, μικρή ελπίδα, αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζει η Γαλλία», τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του. Αναλύοντας τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, επισήμανε ότι εισάκουσε τους ψηφοφόρους. «Με την ψήφο τους ή την ιστορική τους αποχή, οι Γάλλοι έδειξαν την απογοήτευσή τους, τις αμφιβολίες τους, τη δυσαρέσκειά τους, τον θυμό τους. Μας έδωσαν το μήνυμα ότι ανησυχούν για το μέλλον, αντιδρούν στις βαριές φορολογικές επιβαρύνσεις. Εξέφρασαν επίσης το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη και πολιτική αποτελεσματικότητα».

Παρουσιάζοντας ως κύριο άξονα του προγράμματός του περικοπές των δημόσιων δαπανών, ο πρωθυπουργός έδωσε πρόσθετες εξηγήσεις. «Για να μη χρειαστεί να καταφύγουμε σε φόρους και παράλληλα να χρηματοδοτήσουμε την ανάκαμψη της οικονομίας, η προσπάθειά μας θα έγκειται στο να εξοικονομήσουμε 50 δισεκατομμύρια ευρώ εντός τριετίας. Αυτό θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια που οφείλουμε να τη μοιραστούμε όλοι. Σας ζητώ, με το χέρι στην καρδιά, για τη Γαλλία, να μου δείξετε εμπιστοσύνη».

Οι στόχοι της κυβέρνησης

Επισημαίνοντας την ανάγκη να στηριχτεί η ανάπτυξη μέσω της τεχνολογίας, του εξωτερικού εμπορίου, τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η κάμψη της ανεργίας. Αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και δήλωσε ότι θα μειώσει τους φόρους των επιχειρήσεων εντός τριών ετών. Στο κυβερνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται η ενεργειακή μετάβαση, η εκπόνηση μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης με συγχώνευση περιφερειών και διοικητικών δικαιοδοσιών, μέτρα για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τη στέγαση.

Οι αντιδράσεις ήταν θετικές ως προς το στιλ, την ενέργεια, την αποφασιστικότητα, τον ρεαλισμό του Μανουέλ Βαλς. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου IFOP στο ξεκίνημά του, ως πρωθυπουργού, o Bαλς επωφελείται από την εμπιστοσύνη του 58% των Γάλλων, ενώ παράλληλα η δημοτικότητα του προέδρου Ολάντ ανέβηκε 3 πόντους, με ποσοστό επιδοκιμασίας 26% έναντι 23% του Μαρτίου.