Βαλς με την… πρώην

EFIMERIDA TON SYNTAKTON/ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 3/4/14

Βαλς με την… πρώην

ΓΑΛΛΙΑ – Υπουργός Οικολογίας και Ενέργειας ορκίστηκε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Διαφωνούν με την πολιτική του πρωθυπουργού Βαλς οι Οικολόγοι και δεν μετέχουν στη νέα κυβέρνηση

Παρίσι Tης Ηρας Φελουκατζή

ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ,  ΣΕΓΚΟΛΕΝ ΡΟΥΑΓΙΑΛΤην επιτυχία της αποστολής που ανέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος στον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς καλείται να εκπληρώσει από σήμερα η δεύτερη κυβέρνηση της πενταετούς θητείας του Φρανσουά Ολάντ. Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις ανακοινώθηκε χθες η σύνθεση νέας ολιγομελούς «κυβέρνησης μάχης», με 16 μέλη, η οποία διατηρεί τις ισορροπίες στην εκπροσώπηση των ιδεολογικών ρευμάτων του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς παρουσίασε χθες το βράδυ στην τηλεόραση TF1 το πρόγραμμά του και το κυβερνητικό του επιτελείο. Προσδιόρισε τις προτεραιότητες του οδικού χάρτη που του παρέδωσε ο πρόεδρος, τοποθετώντας στο επίκεντρο τους στόχους της ανάκαμψης, της μείωσης ελλειμμάτων και φόρων και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

«Είμαστε ολαντικοί»

Θέλησε να δείξει πλήρη ταύτιση με τον Ολάντ, τονίζοντας «όλοι μας είμαστε «ολαντικοί», τον Ολάντ εξέλεξε ο γαλλικός λαός και εγώ ως πρωθυπουργός εκτελώ το προεδρικό πρόγραμμά του». Υπογράμμισε ότι θα ενεργήσει άμεσα και δραστήρια για την επιτυχία του προγράμματος που επωμίστηκε και ζήτησε από όλο το πολιτικό φάσμα σύμπνοια, ενότητα, συνεργασία για την επίτευξη του συλλογικού στόχου εξόδου από την κρίση και ανάκαμψης.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση φέρνει τη σφραγίδα του Ολάντ. Στα κυριότερα υπουργεία τοποθετούνται πεπειραμένες πολιτικές προσωπικότητες προσκείμενες στον πρόεδρο. Αρκετοί υπουργοί άλλαξαν πόστα και μόνο δύο νέα στελέχη έκαναν την είσοδό τους στην κυβέρνηση: η «σταρ» του κυβερνητικού επιτελείου Σεγκολέν Ρουαγιάλ (πρώην σύντροφος του Ολάντ και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του) αναλαμβάνει το υπουργείο Οικολογίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας.

Ο πιστός στον Ολάντ γερουσιαστής Φρανσουά Ρεμπσαμέν τοποθετήθηκε στο υπουργείο Εργασίας. Παραμένουν στα ίδια υπουργεία ο Λοράν Φαμπιούς (Εξωτερικών με διευρυμένα καθήκοντα), ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν (Αμυνας) και η Κριστιάν Τομπιρά (Δικαιοσύνης).

O Μπερνάρ Καζνέβ, πρώην εντεταλμένος υπουργός για ευρωπαϊκές υποθέσεις, άνθρωπος της εμπιστοσύνης του Ολάντ, αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα έχει «δικέφαλη» ηγεσία: ο εκπρόσωπος της αριστερής τάσης στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, γνωστός ευρωσκεπτικιστής, Αρνό Μοντμπούργκ, αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας, Παραγωγικής Ανάκαμψης και Ψηφιακής Τεχνολογίας. Ο προσκείμενος στον Ολάντ ευρωπαϊστής Μισέλ Σαπέν τοποθετείται στο υπουργείο Οικονομικών και Δημόσιων Οικονομικών. Θα είναι ο κύριος εκπρόσωπος της Γαλλίας σε επίπεδο εκπροσώπησης στην Ε.Ε. και στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

Οι Πράσινοι αποφάσισαν με ψηφοφορία της διεύθυνσης του κόμματος να ακολουθήσουν τη γραμμή της Σεσίλ Ντιφλό για μη συμμετοχή στην κυβέρνηση, λόγω διαφωνίας με την πολιτική του Βαλς. Χωρίς την κοινοβουλευτική υποστήριξη των συμμάχων της η σοσιαλιστική πλειοψηφία θα μπορούσε να καταστεί εύθραυστη.

Νέες συμμαχίες

Ο εθνικός γραμματέας του Μετώπου της Αριστεράς, Ερίκ Κοκερέλ, χαιρέτισε την έξοδο των Πράσινων από την κυβέρνηση «ως σημαντική πράξη που ανοίγει τη δυνατότητα προσέγγισης μεταξύ του Αριστερού Μετώπου και των Οικολόγων», ενώ ο εκπρόσωπος του Κ.Κ. Γαλλίας Ολιβιέ Νταρτινιόλ δήλωσε ότι «η σύνθεση της νέας κυβέρνησης δείχνει πως θα εντείνει τη λιτότητα». Προτείνει μάλιστα κινητοποίηση του συνόλου της Αριστεράς και των Πράσινων κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος της Δεξιάς UMP, Ζαν Φρανσουά Κοπέ, δηλώνει «ανήσυχος». Εκτιμά ότι «η νέα κυβέρνηση δεν απαντά στην αποδοκιμασία που εξέφρασαν οι Γάλλοι στις δημοτικές εκλογές, ενώ χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κυβερνητικό επιτελείο αξιόπιστο, με ξεκάθαρη πολιτική».

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν τόνισε πως «ο ανασχηματισμός δεν απαντά στα αιτήματα των Γάλλων. Στη νέα κυβέρνηση βρίσκουμε πάλι τα προηγούμενα στελέχη και προσωπικότητες ριζωμένες στο σοσιαλιστικό σύστημα»